Taronja-taart, zonder bloem, zonder boter

Op een terrasje in Girona bestelden we koffie en een stuk taronja. Appelsientaart dus. Deze taart smaakte zo verrassend lekker dat we meteen het recept gingen opzoeken. Het was gemakkelijk te vinden want het circuleert in alle richtingen op het internet, meestal wel met de vermelding dat het uit het Joodse kookboek van Claudia Roden komt.

Het recept is al even verrassend gemakkelijk:

2 appelsienen
250 gr suiker
250 gr amandelpoeder
6 eieren
een koffielepel oranjebloesemwater
een eetlepel bakpoeder

Maar omdat de appelsienen in deze tijd van het jaar minder fris en zurig smaken, heb ik er ook wat zout, citroensap en citroenrasp ingedaan. In oktober-november en in februari zijn de appelsienen op hun best en is dat niet nodig.

Zo maak je de taart:

Kook twee appelsienen anderhalf uur in water, tot ze zacht zijn.
Laat ze afkoelen en snijd ze in stukken. De schil mag eraan blijven, maar de pitjes (als die erin zitten) moeten eruit.
Mix de appelsienen in een blender of met een handmixer tot een fijne brij.

Verwarm de oven op 180°.
Kluts de eieren met de suiker en het oranjebloesemwater.
Roer er het amandelpoeder, het bakpoeder en tenslotte de appelsienpuree door.

Stort het deeg in een goed ingevette en met bloem bestoven springvorm (of leg er bakpapier in) met diameter van 24 cm.

Laat een klein uurtje bakken. Best laten afkoelen voor je ervan eet.

DSCN5310

DSCN5311

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s