1-2-3-4-brood zonder kneden

Na veel proberen, lukken en mislukken, heb ik eindelijk een super gemakkelijk recept dat ik ook nog goed kan onthouden. Dat laatste is belangrijk, ik hoef nu nooit meer het recept op te zoeken, want dit zijn de ingrediënten:

  • 1 afgestreken theelepel droge gist
  • 2 afgestreken theelepels zout
  • 3 dl warm water
  • 4-honderd gram bloem (witte of half volkoren)

Roer de droge ingrediënten even door elkaar in een slakom en meng er dan het warme water onder tot de bloem het water heeft opgenomen. Je krijgt dan een klonterig deeg en dat is prima. Verder mengen of kneden hoeft niet.

Zet de kom op een warme plaats, dek ze af met een deksel of met een natte, uitgewrongen handdoek. Laat het deeg een nachtje (of toch minstens zes uur) rijzen.

Strooi ruim bloem op een werkblad en giet het halfvloeibare deeg erop. Met een spatel kun je een bol vormen die je vervolgens plat drukt en weer dubbel vouwt. Doe dat nog twee keer. Vorm dan een bol en vouw je handen erom heen om het deeg wat warmte te geven. (Doe een schietgebedje, zing een liedje of haal een paar keer heel diep adem.) Keer dan de slakom om en zet ze over het deeg. Leg er eventueel nog een paar handdoeken op zodat de warmte in de slakom blijft. Laat het deeg zo nog een uurtje rijzen.

Verwarm de oven op 240° en plaats er meteen ook een gietijzeren of email kookpot met deksel in. Als de temperatuur bereikt is, neem dan voorzichtig! de pan uit de oven.

Rol het deeg nog even door de bloem en leg het in de hete pot. Geef met een schaar een paar knippen in de bovenkant van de deegbol. Sluit de pan af met het deksel en plaats ze voorzichtig! in de hete oven. Laat het brood 30 minuten bakken op 240°.

Neem het deksel van de pan en laat het brood nog tien minuten in de hete oven. De temperatuur mag iets lager (200°).

Je broodje is gebakken!

 

PS De laatste tijd bereid ik het deeg ’s morgens (amper twee minuten werk) en bak ik het brood ’s avonds (twee maal twee minuten werk). De volgende ochtend is het brood stevig genoeg om het te snijden en is het toch nog vers. Bewaren in de open lucht met de snijkant op een plank, zo blijft het dagen goed. Als het hard begint te worden kun je er heerlijke broodpizza of gewonnen brood mee maken. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s