Catalaanse tijmsoep

20190404_162911Sommige Catalanen hebben het over tijmsoep, anderen over knoflooksoep, want er gaat heel wat knoflook in. Maar ik maak deze soep graag met een paar flinke takken tijm. Het accent (tijm of knoflook) kun je dus zelf kiezen.

  • 3 takken tijm
  • 7 teentjes knoflook
  • 2 eierdooiers
  • 2 eetlepels olijfolie

Doe de tijm, de knoflook en wat zout in een liter water en breng het aan de kook. Als de knoflook gaar is, dat is na ongeveer 20 minuten, het vuur uitzetten en de bouillon zeven.

Doe de gezeefde bouillon terug in de pan. Pel de knoflookteentjes, prak ze fijn en doe ze bij de bouillon. Voeg zout naar smaak toe. Wie dat graag wil, kan de bouillon verder laten koken met vier eetlepels vermicelli erin. Òf, je laat de vermicelli eruit en legt, net voor het opdienen, stukken geroosterd brood in de soepborden. (Dat heb je met die volksrecepten, er bestaan tal van variaties van.)

Scheid de eieren. De eiwitten kun je voor iets anders gebruiken, òf  (weer eens) je kunt ze losroeren en in de kokende soep tot sliertjes laten stollen.

Klop de eierdooiers met de olijfolie tot een mayonaise in een slakom. Doe er een paar eetlepels afgekoelde bouillon bij en klop verder. Giet er tenslotte de hete soep bij en dien onmiddellijk op.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s